Vidalı kompresör bakımı; üstün özelliklerle tasarlanmış basınçlı hava makinesinin ömrünü uzatmak açısından müthiş değerlidir. Düzenli yapılan bakımlar, ayrıca verimliliğini de artırır. Çünkü her ne kadar dayanıklı ve yoğun tempoya göre tasarlanmış da bir makinenin sürekli çalışması yıpratıcıdır. İşte vidalı kompresörler, uzun saatler süren yoğun operasyonlara dayanacak şekilde tasarlansa da periyodik bakım şarttır. Aksi halde zamanla aşınabilecek birkaç parça büyük arızalara neden olabilir. Bunun yanında havada bulunan kirleticiler ile kirlenen filtrelerin periyodik temizlenmesi ve değiştirilmesi şarttır. Aksi takdirde hava kalitesi düşer.
Tahaş olarak bu yazımızda Vidalı kompresörünüzün sorunsuz çalışmasını sağlamak için gereken bakım üzerine ipuçları vermeye çalışacağız.
Vidalı Kompresör İçin Uygun ve Düzenli Bakımın Önemi
Tüm kompresörler gibi vidalı kompresör bakımı da periyodik ve uygun şekilde yapılmalıdır. Dahili bileşenlerin basitliği sayesinde bu hava kompresörü bakımı oldukça kolaydır. Bakım planına sadık kalındığı takdirde, kompresör muhtemelen uzun yıllar optimum verimlilik ile çalışır. Bir kompresörün çoğu işletme ve işlem için hayati önem taşıdığı düşünüldüğünden ise periyodik bakımının yapılması gerektiği daha iyi anlaşılabilir. Vidalı kompresör bakımı uygun ve düzenli yapıldığında işletmelere şu avantajlar sunar;
Zamandan ve Paradan Tasarruf Ettirir.
Vidalı kompresör bakımı uygun ve düzenli şekilde yapıldığında basınçlı hava sisteminin beklenmedik şekilde aksamasının önüne geçer. Rutin yapılan kontroller ile potansiyel sorunların ortaya çıkması önlenir. Nitekim küçük sorunların büyüyerek büyük zaman ve para kaybına neden olması önlenmiş olur. Çünkü her kesintinin bir zaman ve maliyet kaybı vardır. Nitekim bu kayıplar önlenmiş olur.
Plansız Arızalar Önlenir ve Kesinti Süreleri Azalır.
Şayet makinelerin bakımı düzensiz ve özensiz yapılırsa beklenmedik acil durumların ortaya çıkması daha olasıdır. Ayrıca, düzensiz yapılan kontroller ile kompresörün performans kaydını tutulamaz. Her ne kadar dışarıda iyi görünse dahi bazı arızaları belirtiler gözden kaçabilir. Neticesinde de plansız arızalar oluşabilir.
Verimliliğini Artırır.
Düzenli vidalı kompresör bakımı sistemin genel performansı artırır. Hava kompresör ve diğer pnömatik aletlerin mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını sağlar. Şayet yüksek verimlilikte çalışması isteniyorsa bunu yapmak şarttır.
Kompresörün Ömrünü Uzatır.
Her makinaya biçilmiş bir kullanım ömrü vardır. Uygun ve düzenli yapılan bakım ile bu ömrü maksimum seviyeye çıkarabilmek mümkündür. Her bakımda temizlenmesi, ilave edilmesi ve değiştirilmesi gereken parçalar maliyet gibi görünse de büyük arızaları önler. Dolayısıyla erken dönemde kompresörü değiştirme riski azalır.
Enerji Tasarrufu Sağlar.
Vidalı kompresör bakımı ile daha fazla enerji yakılmasına neden olan şartlar ortadan kaldırılmış olur. Filtrelerin kirlenmesi, yağın kirlenmesi veya azalması gibi nedenler daha fazla elektrik yakılmasına neden olur. İşte düzenli bakım ile makine daha az güç ile ve sorunsuz çalışır.
Sürdürülebilir İş Başarısına Katkıda Bulunur.
Bir işletmede mihenk taşı olan kompresörün bozulması aksamalara ve geç teslimatlara neden olur. Düzenli ve uygun bakım ile yattı süreleri düşer. Dolayısıyla zamanında teslimat ile müşteri memnuniyetine katkıda bulunur.
Vidalı Kompresör Bakım İpuçları
Her makinenin kendine has bakım detayları vardır. Bunlar hakkında bilgi sahibi olunması doğru ve uygun bakımı zamanında yapmayı sağlar. Neticesinde de makinenin performansı artar. Vidalı kompresör bakımı esnasında bazı ipuçlarına dikkat edilmesi ise bakım sürecini daha pratik ve verimli kılar. İşte kompresör bakım ipuçları;
- Bakım kılavuzuna uygun şekilde zamanında bakım yapılmalıdır.
- Periyodik olarak yapılmalıdır.
- Uzman bir servis veya yetkilendirilmiş personel tarafından yapılmalıdır.
- Filtreler düzenli değiştirilmelidir.
- Hava girişleri temizlenmelidir.
- Sistemdeki borularda kaçak var mı kontrol edilmelidir.
- Yağ seviyeleri kontrol edilmeli ve ilavesi yapılmalıdır.
Zamanında ve gerektiği şekilde yapılan vidalı kompresör bakımı ile kompresörünüzü uzun yıllar optimum verimlilikte kullanabilirsiniz. Ancak son teknolojik gelişmeler sonrası çıkan modeller hem enerji tasarrufu hem de bakım maliyeti açısından daha avantajlı olabilir. Hatta sağladığı avantajlar ile çok kısa zamanda kendini amorti ederek elektrik tasarrufu sayesinde kâra bile geçirebilir. Yani yüksek potansiyele sahip yeni bir vidalı kompresör modeline geçiş yaparak sağlayabilirsiniz. Tahaş ile irtibata geçerek mevcut basınçlı kompresörünüz ile yenisi arasındaki farkları öğrenmekle ilk kârlılık adımını atabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Doğru Vidalı Kompresör Seçimi Nasıl Yapılır?